18 maart vieren we Aruba Day!

Blog Aruba Day 18 maart dia di himno y bandera

18 maart vieren we Aruba Day!

18 maart is een nationale feestdag op Aruba. Dan viert het eiland ‘Dia di Himno y Bandera’: de Dag van de Vlag en het Volkslied. Het is de dag waarop gevierd wordt dat de eerste stap naar een zelfstandig Aruba werd gezet. De vlag en het volkslied werden op deze dag officieel in gebruik genomen op het eiland. Er heerst op Aruba Day dan ook een groot gevoel van trots onder de inwoners op ‘The One Happy Island’.

Autonomie voor Aruba.

Op 18 maart 1948 werd de eerste stap gezet naar Arubaanse zelfstandigheid binnen het Nederlandse Koninkrijk. Politicus Shon A. Eman diende op die dag een motie in tot zelfstandigheid bij koningin Juliana. Toen Nederland weigerde gehoor te geven aan dit verzoek, werd er op 18 maart 1976 een manifestatie georganiseerd in het Wilhelmina Stadion. Het Arubaanse volk was daarbij massaal aanwezig en toen de vlag werd gehesen en het volkslied werd gespeeld, werden beiden als symbolen van de eigen Arubaanse identiteit uitgeroepen. Op 1 januari 1986 kreeg Aruba de ‘status aparte’. Wat betekent dat Aruba een autonoom land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland is inmiddels, net als Curaçao en Sint Maarten, een overzees gebiedsdeel van de Europese Unie.

Groot feest op Aruba day!Vlag Aruba day dia di himno y bandera

Een nationale feestdag moet gevierd worden! De meeste mensen op het eiland zijn vrij op Aruba Day. Overheidsdiensten, scholen en winkels zijn veelal gesloten. Kinderen gaan op deze dag gekleed in de kleuren van de Arubaanse vlag en uiteraard is de vlag overal gehesen! Normaal gesproken is het groot feest op de straten. Er zijn sportevenementen, een optocht door de padvinders, veel culturele activiteiten en uiteraard wordt er overal lekker gegeten en gedronken. Arubanen weten nou eenmaal wat lekker is!

De Arubaanse Vlag.

Trots wappert de vlag door de Caribische wind, maar waar staat de vormgeving van deze vlag nou precies voor? De vlag bestaat uit 4 kleuren en voor de betekenis nemen de toelichting over die op de site van de Arubaanse overheid staat*:

  • Blauw – staat voor de immense zee, waar Aruba door wordt omringt.
  • Geel – de kleur van overvloed en de horizontale lijnen staan voor de soliditeit. De kleur vertegenwoordigt ook de huidige industrie en toerisme als belangrijkste inkomstenbronnen, evenals de goud- en aloë-industrie uit het industriële verleden. Geel staat tevens voor de bomen en planten van Aruba, die geel bloeien zoals de Kibrahacha, Brazil, Bonchi di strena, curahao, tuturutu en wanglo.
  • Wit – symboliseert de prachtige sneeuwwitte stranden en de puurheid van het Arubaanse volk.
  • Rood – de ster vertegenwoordigt de vier punten van een kompas en symboliseert de herkomst van de bevolking uit alle windstreken (en taal: Papiaments, Nederlands, Spaans en Engels). Het vertegenwoordigt het de oude industrie van brazielhout en is een eerbetoon aan het bloed van de Indianen, dat in Rooi Frances (Franse Pas) gevloeid heeft voor de vrijheid van Aruba.

Het Arubaanse volkslied.

‘Aruba Dushi Tera’ staat voor ‘Aruba heerlijk land’. Het is een wals geschreven door Juan Chabaya Lampe, een Arubaanse musicus, componist en schrijver. Hij staat bekend als de vader van de Arubaanse cultuur en onder zijn troetelnaam Padú.

Aruba dushi tera Aruba heerlijk land
Aruba patria aprecia Aruba gewaardeerd vaderland
nos cuna venera onze geliefde geboortegrond
chikito y simpel bo por ta ook al ben je klein en eenvoudig
pero si respeta. je wordt gerespecteerd.
O, Aruba, dushi tera O, Aruba, heerlijk land
nos baranca tan stima onze dierbare rots
nos amor p’abo t’asina grandi onze liefde voor jou is zo groot
cu n’tin nada pa kibre dat niets het kan breken
cu n’tin nada pa kibre dat niets het kan breken
o playanan tan admira Je stranden worden bewonderd
Bo playanan tan admira Je stranden worden bewonderd
cu palma tur dorna en zijn met palmen versierd
bo escudo y bandera ta je wapen en je vlag zijn
orguyo di nos tur! de trots van ons allemaal!
Grandeza di bo pueblo ta De grootheid van jouw volk is
su gran cordialidad haar enorme hartelijkheid
cu Dios por guia y conserva moge God leiden en behouden
su amor pa libertad! Dat niets het kan breken.

Het vieren van Aruba Day zal in 2021 misschien een wat ingetogen invulling krijgen, maar de trots op het eiland blijft onverminderd groot.

Feliz Dia Di Himno y Bandera, Aruba!

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden over Aruba en het werken op het eiland? Kijk dan eens naar onze vacatures en wie weet sta jij de volgende Aruba Day midden in de festiviteiten!

*Bron: https://www.overheid.aw/informatie-dienstverlening/folklore_47084/item/nationale-symbolen_37828.html