Waarnemen op de SEH van Curaçao

Kristel SEH van Curaçao

Waarnemen op de SEH van Curaçao

Kristel Schrijer is SEH verpleegkundige bij Healthz NL. In Nederland is zij gedetacheerd bij het AMC in Amsterdam. Voor de maanden oktober tot januari is zij met 4 andere SEH verpleegkundigen naar Curaçao vertrokken. Zij steunen daar de SEH van het Sint Elisabeth hospitaal, terwijl de lokale verpleegkundigen van de afdeling extra worden opgeleid. In deze blog schrijft Kristel over de grootste verschillen tussen het werken op SEH van Curaçao en die van Nederland. Over het besef dat werken in een Nederlands ziekenhuis erg luxe is en de bewondering voor de creativiteit van de lokale verpleegkundigen.

Vertrek 1e groep SEH Curaçao

Vlak voor vertrek op Schiphol.

Eind september zijn wij, SEH crew Curaçao, zoals wij ons zelf noemen, vertrokken vanaf Schiphol om ons avontuur op Curaçao te starten. Er moest vooraf veel geregeld worden vanuit Healthz, dus het was kort voor vertrek best spannend of alles geregeld was door het ziekenhuis. Marjolijn en Yvonne kwamen ons uitzwaaien en verwenden ons nog met een “verwenpakketje”. Super lief!!

Het was een spannende en enerverende start. Wij zijn gestationeerd bij Curinjo Appartments, een klein resort in een goede wijk op Curaçao. Het rijden naar het ziekenhuis kost ongeveer 11-13 minuten. In de vroege ochtend is dit soms maar 6-8 minuten. Inmiddels hebben wij al bijna 3 maanden achter de rug, waarin wij ook al heel veel hebben meegemaakt. De ontvangst was hartelijk! Lieve collega’s, die natuurlijk ook wel de kat uit de boom kijken als er ineens 5 Nederlandse SEH verpleegkundigen binnenstappen in hun werkplek. Begrijpelijk natuurlijk! Broeder Andrea Ludson staat aan het hoofd van de SEH en naast hem staat Denise Hansen als meewerkend leidinggevende.

Zusterpost SEH van Curaçao

Zusterpost van de SEH

Het SEHOS
Het St. Elisabeth Ziekenhuis, afgekort SEHOS, is bijna 200 jaar oud. Deels oud- en nieuwbouw, maar toe aan vernieuwing. Er is vaak aan materiaal tekort, maar het team is erg creatief met de middelen die zij ter beschikking hebben. Dan zijn wij maar verwend in Nederland, waar alles beschikbaar is wat je nodig hebt. Het team hier heeft geleerd om te roeien met de riemen die zij hebben en zoeken oplossingen binnen hun eigen mogelijkheden. Dat vind ik erg knap!!

Maar… er wordt een nieuw ziekenhuis gebouwd, vlakbij de plaats waar het huidige ziekenhuis nu staat. De nieuwe naam van het ziekenhuis zal zijn: HNO, Hospital Nobo Otrabanda. Het ziekenhuis is nog niet helemaal klaar en de nieuwe apparatuur moet nog komen.  Gepland staat om april 2019 over te gaan.

Shutters van Curaçao

Het SEHOS heeft geen ramen maar shutters.

De SEH afdeling
De SEH werkt een redelijk groot team van verpleegkundigen. Zij zijn allemaal aardig en geven ons uitleg als het nodig is. Er zijn grote verschillen in onze werkwijzen. Het vaste team is nog niet SEH opgeleid. Vanaf oktober is hun opleiding gestart.  Zij zijn niet gewend met patiënttoewijzing te werken en bieden gezamenlijk hulp en zorg aan alle patiënten. Onze kennis, benadering en werkwijze is echt anders. Dat is voor ons wel wat verwarrend, maar zij zijn dit zo gewend natuurlijk.  Onze lokale collega’s spreken natuurlijk Papiaments. Wij proberen elke dag weer wat nieuws te leren en dat zorgt voor veel lachmomenten. We hebben ons notitieboekje altijd bij de hand.

Daarnaast genieten wij ook van Curaçao als toerist. We genieten van het strand en toeren over het eiland. In oktober heeft het veel geregend. Het was natuurlijk regen- en orkaanseizoen.  Dat betekende hopi awa seru (veel regen en nattigheid). Wij zijn samen op pad geweest naar het Westen en we hebben de Grote en Kleine Knip opgezocht.

SEH Crew Curaçao

Natuurlijk ook de schildpadden live gezien bij Playa Piskado (Playa Grandi). Prachtig! We hebben al regelmatig gesnorkeld met deze mooie dieren. Ook hebben wij sup les gehad op het Spaanse water. Dit is een aanrader voor de volgende groep die in januari komt. Natuurlijk worden ook de happy hours bezocht. Favoriet is Zanzibar (zaterdagavond) met livemuziek, Chill (vrijdagavond) en Cabana (woensdag). Wij zijn met z’n allen eind oktober naar Flying Dutch geweest om onze Nederlandse toppers te zien en horen.

Kerstscrubs SEH van Curaçao

In onze kerst’scrubs’!

Op het moment van schrijven zijn wij alweer in december aanbeland. Het weer is meer stabiel, dus meer zon, maar ook iets koeler. Als je van koel wilt spreken hier op de Antillen….haha! De Antillianen zeggen dat het nu koud is. Het is nu een aantal dagen voor kerst en Curaçao verandert in kerstsfeer! Men is dol op kerst hier. Buiten is veel mooie verlichting en er zijn grote kerststallen te zien in tuinen of balkon. Het ziekenhuis is ook prachtig versierd met kerstbomen en een grote kerststal. Wij mogen ook kersthesjes (kerstscrubs) dragen. Heel veel collega’s in het ziekenhuis dragen deze hesjes. Dat ziet er erg vrolijk en gezellig uit. Dus die hebben wij ook aangeschaft natuurlijk!

Namens team Healthz Curaçao:  Bon Pasku e Felis aña 2019!

Ayo, Kristel

Ben jij na het lezen van deze blog geïnteresseerd geraakt in het werken op de Caribbean?  Neem dan contact op met Marjolijn op info@healthz.eu of via 06 – 10 892 571.