Carnaval op Aruba

Carnaval

Carnaval op Aruba

Mariska van Mourik en Patricia Beentjes zijn allebei al meerdere keren op Aruba geweest om te werken op de SEH van het Dr. Horacio E. Oduber Hospital. Dit keer zijn zij met een aantal vriendinnen afgereisd naar Aruba voor een hele speciale Carnavalsvakantie! Ook Ellen, de voormalig recruiter bij Healthz, was erbij op het eiland en vertelt iets over de belevenissen van Caribisch Carnaval!

Een aantal hoogtepunten uit de Carnavalsoptochten zijn:

Jouvert morning:

Om half 4 in de ochtend gingen onze wekkers en  we sprongen snel onder de douche om vervolgens weer in een pyjama outfit te stappen. Dat is kenmerkend voor deze Carnavalsoptocht, ook wel de pyjama parade genoemd. Iedereen heeft zijn mooiste of gekste pyjama outfit aan. Denk aan vrouwen met krulspelden, mannen in nachthemden etc. De meningen over hoe deze traditie is ontstaan zijn verdeeld: Van oudsher begon deze parade extra vroeg om medewerkers van de nabijgelegen olieraffinaderij mee te laten feesten nadat zij ’s nachts gewerkt hadden.

Een Carnavalsoptocht voor alle lagen van de bevolking, want de grote parades zijn duur om aan mee te doen. Deze carnaval heet ook wel Jum-in Parade, iedereen die wil, mag meedoen. Je hoeft je niet aan te sluiten bij een vereniging.

Dansend op Caribische deuntjes gingen ook wij helemaal op in de optocht! Het speciale was dat we in het donker begonnen met lopen en dan op een gegeven moment, wanneer de zon opkomt, je alle vrolijke mensen overal ziet dansen in de zonneschijn.

Patricia en Mariska zijn dit jaar voor het eerst aangesloten bij de carnavalsvereniging TOB. Je kiest voor een vereniging en de kleermaker maakt de bijpassende kleding op maat en daarna loop je in 3 optochten mee. De eerste zaterdag is de lichtjesparade en is er nog geen jury aanwezig. Ellen heeft een groep dames geholpen met make-up, lichtjes, tussendoor een paar happen pizza eten en daarna op naar Oranjestad!

De parades in het centrum van Aruba zijn zo lang, dat delen van de stad voor de carnaval worden afgesloten. Mariska en Patricia hebben enorm genoten van alle optochten! Een belevenis die ze hun leven lang niet meer zullen vergeten!

Een week later op zaterdag en zondag zijn de parades waarbij het ook echt ergens om gaat. Mariska en Patricia die voor TOB liepen zijn zelfs in de prijzen gevallen! Namelijk ‘massa van het jaar’ en ‘groep van het jaar’!

Op zaterdag wordt de parade in San Nicolas gelopen en op zondag de grote finale parade waar het heel druk is!

Op de vraag wat het meest bijzondere is aan deze optochten sprongen er vooral drie dingen bovenuit; het groepsgevoel tijdens de parades, alle prachtige kleding en eigenlijk de hele entourage! 

Echt fantastisch om mee te maken!