Even voorstellen.. Bernadette Besselsen

Bernadette Besselsen

Even voorstellen.. Bernadette Besselsen

Het is alweer ruim 5 jaar geleden dat ik voor de eerste keer voet op aarde zette op dit prachtige eiland. Ik weet nog hoe spannend ik het de eerste keer vond! Mijn kinderen waren in die tijd 18, 21 en 22, zij bleven achter in Nederland en bleven op de woning passen. Ze gunden het mij enorm en hadden een hele leuke foto van hun drieën op canvas laten maken die ik op Aruba aan de muur kon hangen. Ontzettend leuk! Ik heb destijds een half jaar gewerkt op de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) van het Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal. Wonen en werken op een bounty eiland, wat wil een mens nog meer!

Maar het bleef niet bij die ene keer Aruba?

Nee, haha! De eerste keer heb ik een geweldige tijd gehad en wilde ik graag weer terug. Een goed jaar later ben ik weer naar Aruba gegaan om op dezelfde afdeling te werken voor vier maanden. Na een korte stop in Nederland van zes weken, ben ik daarna weer voor drie maanden naar Aruba vertrokken. Uiteindelijk ben ik toen na drie keer Aruba voor langere tijd weer terug naar Nederland gegaan. Vanuit detachering kreeg ik een hele leuke vaste baan. Fijn dicht bij huis en familie en erg naar mijn zin, maar geen tijd meer om te reizen.. Twee jaar geleden ging mijn telefoon, de zorgmanager van de PAAZ ‘Wil je weer terugkomen?’, klonk de vraag. Nou, de kriebels kwamen weer en nadat ik alles had geregeld met mijn werk in Nederland, ging ik weer!

En nu?

Nu zit ik er nog steeds! In het jaar dat ik weer op Aruba werkte, kwamen er twee vacatures vrij en ben ik de gelukkige geworden die een vaste aanstelling heeft gekregen. En dat is nu 1,5 jaar geleden. Ik werk dus als psychiatrisch verpleegkundige op de PAAZ, deze afdeling bevindt zich net naast het ziekenhuis en heeft een mooie binnentuin. Het is heel fijn werken daar en als ik een vroege dienst draai ben ik om 15:00 al klaar en loop ik in vijf minuutjes naar het strand. Wie wil dat nou niet! Zo overvalt me direct weer het vakantiegevoel. Werk en ontspanning zijn hier perfect in balans voor mij.

Hoe bevalt het werken op zo’n mooi eiland?

Er werken in het ziekenhuis veel Nederlanders, soms voor kortere en soms voor langere tijd. We ondernemen veel met de collega’s, dat maakt het leven hier een echt feestje. Zo zijn we vorige week zaterdag met een club van 50 man met een boottrip mee geweest. En in september wordt er weer een boottrip georganiseerd. De actieveling vermaakt zich prima op Aruba. Snorkelen, duiken, zwemmen, wandelen, fietsen, surfen, kitesurfen het kan allemaal! Aan vermaak geen gebrek.

Is er een verschil met Nederland?

Mensen met een psychiatrische aandoening vind je over de hele wereld, hier op Aruba dus ook. Wat wel een groot verschil is, is de acceptatie hiervan. Op Aruba is het bijna een schande wanneer je op de PAAZ belandt, dat betekent dat je loco (gek) bent. Er is nog een hoop informatie te verspreiden aan de lokale bevolking aangaande psychiatrische ziektebeelden. Wat men niet kent vindt men vaak eng. Veel en prachtig werk hier te doen dus op het eiland.

Hoe heeft Healthz je geholpen bij je avontuur?

Vanaf begin tot eind word je bijgestaan door Healthz en de medewerkers op Aruba. Marjolijn heeft mij in Nederland al ontzettend geholpen door alles te regelen en te organiseren rondom mijn vertrek, daar was ik ontzettend blij mee. Want wat een hoop geregel zeg! En hoe fijn is het om na een lange reis je appartement binnen te komen en er staat een mooie mand klaar met allerlei lekkernijen én een flesje bubbels. Gelijk ontspannen en je hoeft niet gelijk boodschappen te doen, wat wil je nog meer! Een warm welkom, letterlijk en figuurlijk.

Nog een laatste tip voor verpleegkundigen die twijfelen over een buitenlands avontuur?

Eigenlijk wil ik iedereen die de mogelijkheid heeft om voor een periode in zijn of haar leven in een andere cultuur door te brengen aanmoedigen en motiveren dit zeker te doen! Het maakt je een rijker mens en je leert ontzettend veel! Ik ben benieuwd wie ik de komende tijd allemaal ga ontmoeten op het eiland en ik weet zeker dat je net zo enthousiast over het eiland wordt zoals ik dat ben. Spreek mij gerust aan en met vragen kan je altijd bij mij terecht!

PS Ben je enthousiast geworden door Bernadette’s verhaal? We hebben nog verschillende vacatures openstaan op Aruba. Neem gerust een kijkje bij de vacatures, we helpen je graag met het vinden van jouw droombaan!