Even voorstellen…emigratiecaoch Bonaire: Channah Ramaker

Channak Ramaker

Even voorstellen…emigratiecaoch Bonaire: Channah Ramaker

Vandaag stellen we je voor aan Channah Ramaker. Ze woont sinds 2014 op Bonaire en is daar werkzaam als Als SEH verpleegkundige en verpleegkundige op de air ambulance. Daarnaast is zij ook emigratiecoach voor Healthz en helpt zij iedereen op weg die via Healthz voor de uitdaging van werken op Bonaire kiest.

Hoe ben je erop gekomen om op Bonaire te gaan werken?

Na jaren gewerkt te hebben als SEH verpleegkundige en ambulanceverpleegkundige, had ik een uitstapje gemaakt naar de commerciële tak van de gezondheidszorg. Ik kwam er toen achter dat ik het onderhouden van contacten erg leuk vind, maar het verkopen minder. Ik wilde dus iets anders! Via een vriend kwam ik in contact met Marjolijn, die mij de mogelijkheid bood om te gaan werken op de Antillen. Ik heb erg lang getwijfeld en een beetje bang om mijn veilige, gestructureerde leventje in Nederland op te geven. Ik had een koophuis en dat voelde als een grote verantwoordelijkheid. Na een aantal gesprekken met Marjolijn en mijn achterban heb ik uiteindelijk besloten om voor 6 maanden naar Bonaire te gaan. Vooral vanwege de combinatiefunctie SEH/ambulance.

Hoelang ben je nu al op Bonaire?

Ik woon sinds september 2014 op Bonaire, ik sta daar ingeschreven en ben dus officieel geëmigreerd!

Hoelang werk je in de zorg, en welke opleiding(en) heb je gevolgd?

September 1989 ben ik begonnen in de zorg. Daarvoor heb ik, als vakantiebaan, in het bejaardentehuis gewerkt. Ik heb al mijn opleidingen in-service gedaan wat voor mij heel goed werkte, werken en leren tegelijk. Ik heb destijds ziekenverzorging, verpleegkundige A, SEH en SOSA afgerond.

Wat maakt het werken op Bonaire zo leuk/speciaal?

Natuurlijk het klimaat! De vele verschillende culturen met- en bij elkaar. De uitdaging om met elkaar om kwalitatieve zorg te leveren waarbij je soms wordt geconfronteerd met de beperkingen die een eiland met zich meebrengt. Dat maakt dat je ook ‘out-of the-box” moet kunnen denken, inventief moet zijn en je vooral ook moet kunnen aanpassen en rekening moet kunnen houden met andere gebruiken en culturen.

Hoe zijn de faciliteiten van het ziekenhuis?

Heel goed! Voor een bewonersaantal van 19.000 heeft het ziekenhuis een CT scan! Verder is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in nieuwbouw; nieuwe verpleegafdeling, OK/IC en SEH. Alles volgens de Nederlandse standaard met gebruik van de Nederlandse protocollen en procedures. Binnen 7 jaar is er heel veel veranderd binnen de gezondheidszorg op Bonaire. Dat vergt veel flexibiliteit en inzet van het personeel dat hier al jaren werkt. Steeds weer nieuwe veranderingen en je werk weer aanpassen. Ik heb hier dan ook heel veel bewondering voor!

Heb je een leuke band met je collega’s , doen jullie veel samen?

Bonaire is niet zo groot, de contacten die je buiten je werk hebt zijn vaak met je collega’s.  Wanneer je hier nieuw bent is het fijn om opgevangen- en wegwijs gemaakt te worden. Als je hier wat langer woont merk je dat het ook fijn is je ‘eigen” dingen te doen en merk ik ook dat tijd voor je zelf ook belangrijk is! Bonaire is voor mij mijn ‘thuis’, dus ook de regelmaat van een gewoon leven is belangrijk.

Wat doe je in je vrije tijd? Heb je tijd voor leuke trips/ uitjes?

Op Bonaire werk ik 40 uur per week en daarnaast sta ik stand-by voor de air ambulance. Wanneer ik vrij ben probeer ik een dagje relaxt aan het strand door te brengen. En natuurlijk; de was, het huis en de boodschappen moeten ook gedaan worden, helaas. Dat leven gaat ook gewoon door! Maar het is heerlijk na je dienst of op een vrije dag het strand, of een leuke strandtent op te zoeken.

De taal op Bonaire is Papiamento. Is het kennen van de taal een pré?

Ja!! Het schept al gelijk een gevoel van inzet en vertrouwen richting de Bonairianen wanneer je enigszins in het Papiamento mensen te woord kan staan. Helemaal feilloos verwacht niemand, maar het wordt zeker gewaardeerd als je het probeert. Het ziekenhuis verzorgt ook gratis lessen, op die manier kun je gelijk ook je nieuwe collega’s leren kennen!

Wat heb je gemerkt van de cultuurverschillen op Bonaire?

Bai poco poco! Het leven heeft hier een lagere versnelling. Deels door het weer, maar waarom zou je je druk maken op iets waar je geen invloed op hebt? Ik denk dat iedereen met respect behandeld wil worden, dat is denk ik in iedere cultuur.

Als onze emigratiecoach op Bonaire; wat zou je mee willen geven aan iemand die op Bonaire komt werken?

Pas je aan. Aan het leven hier, de manier waarop hier gewerkt wordt, de mensen en de cultuur. Geniet van al het moois op het eiland, respecteer de natuur en maak er een onvergetelijke tijd van!

Heb je geen heimwee om terug te gaan naar Nederland?

Nee nog niet, maar eens in de zoveel tijd wil ik wel weer even terug naar Nederland. Lekker winkelen, mijn vrienden en vriendinnen zien, even de koele lucht weer opsnuiven. Ik ben in de afgelopen 3 jaar 2x een paar maanden in Nederland geweest om weer even op een SEH of ambulancedienst te gaan werken, bijscholingen volgen en het ‘nederlandse’ ritme, maar daarna is het ook weer heerlijk om naar mijn andere ‘huis’ te gaan. Daarnaast is Bonaire natuurlijk een heerlijke vakantieplek voor vrienden en vriendinnen, wie wil dat nou niet?

Wil jij ook werken via Healthz in Nederland of op de Caribbean?
Stuur een mail naar info@healthz.eu of bekijk onze vacatures.