Even voorstellen.. Cobie Schuitema

Cobie Schuitema

Even voorstellen.. Cobie Schuitema

Ik ben Cobie Schuitema en ben 53 jaar oud en al vanaf mijn 17e werkzaam in de verpleging. Ik ben 36 jaar geleden begonnen als ziekenverzorgster in Beatrixoord. Na 20 jaar daar gewerkt te hebben, ben ik in 2000 een MBOV opleiding gaan volgen en in 2002 de dialyse opleiding. Het verpleegkundige hart klopt niet alleen bij mij, maar ik heb het ook overgegeven aan mijn kinderen. Zo is mijn zoon verzorgende IG niveau 3 en mijn dochter is militair bij de geneeskundige troepen in Havelte. Ik ben al een aantal keer op Aruba geweest om daar via Healthz aan de slag te gaan en daar vertel ik in deze blog het één en ander over!

Je bent al twee keer via Healthz naar Aruba gegaan en komend jaar ga je in oktober en januari weer. Hoe kwam dat zo?

Ik kwam met Healthz in aanmerking doordat ik een post voorbij zag komen op Facebook. Ik wilde graag naar Aruba om daar te werken, dus dat kwam goed uit. Aruba vind ik sowieso het mooiste eiland van de ABC-eilanden. Men zegt altijd dat het eerste eiland wat je bezoekt van de ABC-eilanden je hart steelt. En dat is echt zo! Ik ben in 2014 voor een half jaar op Aruba geweest en afgelopen winter van november tot en met februari was ik er ook. Komende oktober ga ik weer voor een maand en dan begin ik het nieuwe jaar goed door van januari tot en met maart nogmaals naar Aruba te gaan. Aruba is een soort tweede thuis voor mij! En ik vind het heel fijn om het via Healthz te regelen. Of, eigenlijk regelen Marjolijn en Ellen alles! Eenmaal aangekomen op Aruba staat er een collega van Healthz mij op te wachten en staat er in mijn appartement een welkomstpakket klaar met de eerste boodschappen en een souvenir. Een erg warm welkom! Dat trekt me ook zo aan aan Aruba, iedereen is heel erg vriendelijk. Je wordt overal bij betrokken en je voelt je meteen thuis.

En hoe regel je het met werk dat je zo vaak weg kan?

Veel aanpassen! In de maanden voorafgaand aan Aruba werk ik altijd extra, draai extra bereikbare diensten en ga geen drie weken op vakantie in de zomer. Zo spaar ik dagen op die ik later kan opnemen om bijvoorbeeld in oktober naar Aruba te gaan. Ook zet ik mijn contract van 88.89% naar 50%, zo lever ik minder dagen in als ik weg ga. Daarnaast is mijn werkgever erg flexibel. Het Dialyse Centrum Groningen is altijd bereid om mee te werken aan mijn avonturen, anders had ik niet de mogelijkheid om zo vaak naar Aruba te gaan.

Hoe gaat het werk als dialyseverpleegkundige op Aruba in zijn werk?

De werkdag begint al vroeg! We beginnen om 06:30 in verband met het testen van de machines. Op Aruba maken we geen gebruik van Diamant* en hebben we bijvoorbeeld ook geen computer on wheels. Dit zorgt ervoor dat je veel met de hand schrijft en even een omschakeling moet maken, maar daar ben je zo aan gewend. Het ziekenhuis heeft geen uitgebreide IC of OK, maar dat komt omdat veel specialisaties niet op het eiland aanwezig zijn, zoals vaatchirurgie. Die faciliteiten heeft het ziekenhuis niet, en daarvoor moeten patiënten dan ook uitwijken naar andere ziekenhuizen. Maar voor de andere zorg en voor de dialyseafdeling is alles goed in orde.

Wat doe je allemaal naast je werk op Aruba?

Aruba heeft heel veel te bieden naast het werken op de dialyseafdeling. Het wordt niet voor niets ‘The One Happy Island’ genoemd. Ik ben vaak te vinden op het strand of ga snorkelen op één van de mooie plekken die Aruba heeft. Ik doe ook veel samen met (Arubaanse) collega’s. Zo sporten we bijvoorbeeld geregeld samen en wandel ik veel. Als je de hooiberg op loopt heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Een aanrader als je op Aruba bent! Ik heb tijdens mijn voorgaande keer op Aruba ook samen met mijn Arubaanse collega’s meegelopen in de optocht tijdens Carnaval. Dat is altijd een groot festijn op Aruba!

Nog een laatste tip?

Niet twijfelen en gaan! Wees flexibel en probeer je een beetje aan te passen. Leer een paar woorden Papiaments, want dat wordt erg gewaardeerd en geniet vooral van je tijd op Aruba. En wie weet zien we elkaar op Aruba!

PS Ben je enthousiast geworden door Cobie’s verhaal? We hebben nog een vacature voor Dialyse verpleegkundige op Aruba openstaan. Benieuwd? Je vindt hem hier.

*In Diamant kunnen gegevens van alle disciplines worden beheerd: artsen, verpleegkundigen, diëtisten, maatschappelijk werk. Alle gegevens van een patiënt in één programma, zonder dat onbevoegden vertrouwelijke informatie onder ogen krijgen.