Even voorstellen…onze docent Papiaments: Evy Witlox

Papiaments Evy Witlox

Even voorstellen…onze docent Papiaments: Evy Witlox

Hi! Mijn naam is Evy Witlox, 29 jaar en woon in Haarlem. In mijn vrije tijd houd ik ervan om te zwemmen of te kiten en lekker veel op reis te gaan. Ik ben een tijdje als topsporter door het leven gegaan en heb de opleiding voeding en diëtetiek gedaan. Daarnaast geef ik nieuwe Healthz kandidaten momenteel ook les in Papiaments voordat ze naar de Antillen gaan! (*op Bonaire en Curaçao Papiamentu en op Aruba Papiamento)

Vertel! Je hebt op Bonaire gewerkt. Hoe kwam je daar zo op?
Klopt, ik stopte met mijn topsport leven in Nederland (zwemmen) en was echt even toe aan een nieuwe uitdaging! Op dat moment kwam ik op internet de vacature tegen om als diëtist naar Bonaire te gaan. Ik greep gelijk mijn kans en stuurde meteen een sollicitatie. En het lukte! Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en voordat ik het wist was ik op Bonaire. Eenmaal aangekomen in het Fundashon Mariadal (ziekenhuis van Bonaire) was er nog geen diëtist en de lokale bevolking kende het ook helemaal niet. Het beroep was ook voor de collega’s in het ziekenhuis erg nieuw. De eerste periode heb ik mijzelf daardoor moeten bewijzen. Maar dit houd je extra scherp! Zelf heb ik daar de afdeling diëtetiek opgezet. Voor mij was dit heel afwisselend, ik draaide poli spreekuren, de dialyse, kinder- en verpleegafdeling van het ziekenhuis. Maar ook in het verpleeghuis zorgde ik voor gezonde voeding.

En toen ben je Papiaments gaan leren? En met succes!
Mijn passie voor Papiaments is inderdaad ontstaan op dit eiland. Het trok mij erg aan om op Bonaire met de lokale bevolking te kunnen praten in hun taal. Als je de taal spreekt krijg je van de lokale bevolking namelijk veel waardering! Papiaments is de taal die wordt gesproken op de ABC eilanden. Het is eigenlijk een soort mengsel van Spaans/Nederlands/Engels/Portugees en Frans.

Toen ik een jaar op Bonaire zat, ben ik gevraagd om voor een groep bewoners in de kerk een presentatie te geven over gezonde voeding. Ik dacht zelf dat er ongeveer tien mensen zouden komen, wat bleek; het waren er 200! In die tijd sprak ik wat woorden en kon ik het redelijk goed verstaan. Gelukkig had ik thuis al veel geoefend en ging het best goed! Na afloop kreeg ik super veel waardering omdat ik mijn best deed om te integreren in de cultuur van Bonaire. Dat voelde natuurlijk erg goed!

Deze presentatie heeft mij ook over de drempel geholpen om op de poli papiaments te gaan spreken. Op Bonaire heb ik diverse lessen gevolgd. In het ziekenhuis, maar ook via de lokale mbo-opleiding heb ik lessen gevolgd. Uiteindelijk ben ik wel eens live op TV geweest in het papiaments.

Veel mensen op Bonaire kennen jou…
Haha, dat klopt. Jarenlang won de Apotheker van Fundashon Mariadal de Swim to Klein Bonaire (deze is elk jaar tijdens de Regatta). Met mijn achtergrond als zwemster won ik! En niet een keer, maar alle vijf de keren dat ik meedeed. Uiteindelijk ben ik ook zwemtraining gaan geven bij de lokale zwemclub op Bonaire. Zo kon ik ook echt iets betekenen voor de kinderen op Bonaire.

Waarom wilde je terug naar Nederland?
Na vijf jaar wordt het eiland Bonaire wel wat klein, en was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Inmiddels heb ik die gevonden en werk ik als diëtist in een ziekenhuis in Nederland. Sinds begin augustus woon ik weer in Nederland, en dat bevalt eigenlijk heel goed.

En je gaat ook Papiaments lessen geven aan nieuwe Healthz kandidaten!
Ja klopt, dat vind ik echt super leuk! Het is eigenlijk een win-win situatie. Ik kan mijn Papiaments kennis blijven behouden en daarnaast overdragen naar nieuwe Healthz kandidaten die naar de Antillen gaan! Nieuwe kandidaten zou ik sowieso als eerste tip willen meegeven; Wees niet bang en probeer het gewoon te spreken! Daarnaast lijkt het me leuk jullie te zien in mijn aankomende lessen Papiaments. Ik zie jullie graag binnenkort!

Wil jij ook via Healthz in Nederland of op de Caribbean werken?
Stuur een mail naar info@healthz.eu of bekijk onze vacatures.