Even voorstellen… Geertje Salverda

Geertje Salverda

Even voorstellen… Geertje Salverda

Kan je jezelf in het kort introduceren?

Mijn naam is Geertje Salverda (51 jaar). Ik ben al 31 jaar werkzaam als verpleegkundige, waarvan 25 jaar op de dialyseafdeling. Daarnaast woon ik al meer dan 30 jaar samen met Rijk en heb een dochter van 25, een zoon van 23 en een hondje van 4.

Wat is jou verpleegkundige achtergrond?

Ik ben begonnen in de psychiatrie waar ik een jaar heb gewerkt. Vervolgens heb ik voor de A gekozen en in Juli 1990 heb ik mijn dialyse -en transplantatie diploma behaald. In de jaren hierna heb ik me volledig en alleen gefocust op dialyse. Saai? Dat is het zeker niet! Naast het ‘gewone’ centrum voor dialyses, heb ik ontzettend veel mensen met plezier opgeleid. Van thuisdialyse met partner tot solo nocturne voor mensen die alleen wonen. Daarnaast heb ik ook nog 3 jaar aan predialyse gewerkt en mensen begeleid in hun therapie naar keuze. Best heel afwisselend dus.

Wat is je vaste werkplek in Nederland?

Op dit moment werk ik al ruim 2 jaar op de dialyseafdeling van het Meander Ziekenhuis. Ik heb daar een 0-uren contract wat in mijn geval inhoudt dat ik 16-24 uur per week werk. Het nadeel is dat je geen “vast” werk hebt, maar (voor mij) is het grote voordeel dat ik 1 á 2 en soms zelfs 3 keer per jaar kan zeggen; “Deze maand ben ik er even niet”. Via Healthz ben ik dan op Aruba, Bonaire of Curaçao aan het werk. Heerlijk vind ik dat!

Je bent al eens op Aruba geweest, en zou nu weer gaan. Helaas liep dit niet zoals gepland, maar er ligt nu wel een andere uitdaging op jouw pad toch?

Helaas liep dat inderdaad anders. In eerste instantie vond ik dat heel erg, want ik had alles geregeld om november weg te gaan. Maar goed, wat niet kan dat kan niet. We moesten een nieuw plan bedenken. Healthz heeft mij toen gevraagd hierover na te denken. En dat heb ik gedaan! Ik kan met heel veel plezier vertellen dat ik vrijwilligerswerk ga doen in; Tanzania.

Hoe ben je gekomen op vrijwilligerswerk in Tanzania?

In eerste instantie heb ik mij verdiept in Suriname. Ik heb daar namelijk al eens eerder meegewerkt op de dialyseafdeling. Toch zag ik het niet zitten alleen een maand in Paramaribo te wonen in verband met de onrust op Sint Maarten. Toen kwam ik op het internet “Het andere reizen” tegen. Dat is geen reisbureau, maar een vrijwilligers organisatie die allerlei projecten heeft over heel de wereld. Mijn voorkeur ging uit naar een medisch project. Vier jaar geleden heb ik al eens ruim 4 weken in een ziekenhuis in Kameroen gewerkt. Ik wist meteen dat ik weer naar Afrika wilde, maar dit keer op een andere locatie. Ik hou ervan om mij te omringen met andere culturen en alles van dichtbij mee te maken. Net als Kameroen en natuurlijk ook Aruba, waar ik in februari via Healthz ben geweest, hoop ik dat Tanzania voor mij wederom een ‘once in a lifetime experience’ zal worden. Ik heb er echt ontzettend veel zin in! Het leuke van het project in Tanzania is dat alle vrijwilligers, die van over de hele wereld komen, in een soort guesthouse zitten. Vanuit daar worden ook allerlei leuke tripjes georganiseerd waar je aan deel kunt nemen.

Wat ga je voor vrijwilligerswerk doen in Tanzania?

Waarschijnlijk is er een dialysecentrum gevonden waar ik aan de slag kan.Weliswaar een half uurtje rijden vanaf het huis, maar ze zitten daar te springen om ervaren verpleegkundigen. Mocht dit niet bevallen kan ik altijd nog in het kleine ziekenhuisje vlakbij het huis gaan werken. Bijvoorbeeld op de verloskamers of kinderafdeling.

Ondanks dat het Aruba avontuur in de maand november niet is gelukt, heeft Healthz wel meegedacht in je nieuwe avontuur?

Ja ik ben Healthz heel erg dankbaar dat zij deze reis mogelijk hebben gemaakt! Ik zal vaak aan jullie denken als ik daar ben. Uiteraard ga ik volgend jaar weer via Healthz naar de Caribbean.

Het avontuur opzoeken zit echt in je! Eerst Aruba, nu naar Tanzania. Zijn er nog meer bijzondere avonturen die je hebt beleefd?

Ik heb heel veel indrukwekkende dingen meegemaakt in Kameroen. Van personeel dat geslagen werd tot kinderen die overlijden omdat ze geen transfusie systeem konden betalen wanneer hun familie bloed wilde doneren. Maar ik heb ook de dankbaarheid, positiviteit en de blijheid van de Afrikaanse mensen mogen meemaken. Dat laatste was zo iets moois dat ik weer erg heb moeten wennen toen ik weer in Nederland kwam. Geen seconde spijt gehad van die reis!! Daarnaast heb ik op Aruba ook echt de tijd van mijn leven gehad. Alles is super goed geregeld via Healthz. Welkomstpakket voor de eerste nood en een mooie souvenir voor de rest van mijn leven.

Wil jij ook werken via Healthz in Nederland of op de Caribbean?
Stuur een mail naar info@healthz.eu of bekijk onze vacatures.