Hanneke werkte op de PAAZ op Aruba

PAAZ

Hanneke werkte op de PAAZ op Aruba

Hallo! Mijn naam is Hanneke Jansen en ben inmiddels al 2 keer werkzaam geweest op de PAAZ afdeling op Aruba. In Nederland ben ik werkzaam op de HIC (high intensive care) van de GGzE; een crisisafdeling voor mensen met een psychiatrische problematiek.

Hoe lang werk je in de zorg, en welke opleidingen heb je hiervoor moeten doen?

Ik werk inmiddels 13 jaar in de zorg en ik ben ooit begonnen in de gehandicaptenzorg waar ik mijn opleiding Verpleegkunde heb afgerond. Toen ik eenmaal de overstap naar de psychiatrie gemaakt had, ben ik begonnen aan de SPH opleiding. Ik werk nu 9 jaar in de psychiatrie wat ik met heel veel plezier doe.

Hoe ben je bij Healthz gekomen?

Een collega van mij, Milan, is ook een aantal keer naar Aruba afgereisd via Healthz om daar te gaan werken. Hij kwam elke keer erg enthousiast terug waardoor ik in contact ben gekomen met Healthz en vorig jaar mei ben ik voor het eerst zelf gegaan.

Wat maakt het werk in de psychiatrie zo leuk?

De psychiatrie is iets ongrijpbaars, jij als mens kan het verschil maken voor iemand met psychische problemen. Het leuke aan het werken op een opnameafdeling is dat je mensen erg verward binnen ziet komen en gaandeweg hun opname steeds meer ziet opknappen en ze ook na een aantal weken erg dankbaar voor de geboden zorg weer naar huis ziet gaan. Dat geeft een enorme kick. Op Aruba heb je op de PAAZ afdeling twee gedeeltes: opname en verblijf. Ik heb voornamelijk op verblijf gewerkt waar mensen wat langer de tijd krijgen om te resocialiseren om vervolgens weer naar huis te gaan. De ambulante tak op Aruba is nog erg klein waardoor er thuis weinig opvang is. Hierdoor kunnen sommige mensen zelfs niet meer naar huis.

Had je een leuke band met je collega’s op de PAAZ afdeling en hoe is dit gegaan? Trokken jullie veel met elkaar op?

Ik ben vorig jaar een maand gegaan en ook deze keer ben ik er weer een maand. Vooral de 2e keer is het prettig om weer “in te voegen” omdat collega’s je al kennen. Ik heb het werken als zeer prettig ervaren. Ondanks dat Arubaanse collega’s veel nieuwe gezichten uit Nederland zien door het jaar heen is iedereen erg vriendelijk. Ik hoor dat men op andere afdelingen wel met collega’s optrekt buiten het werk, maar dat was bij mij niet het geval. Gelukkig heb ik genoeg sociale contacten opgedaan bij Quality, het appartementencomplex waar alle Nederlandse artsen en verpleegkundigen verblijven.

Voor de mensen die het vak niet zo goed kennen, wat doe jij zoal op een werkdag?

In Nederland werk ik op een erg drukke en chaotische afdeling waar 21 mensen verblijven die in hevige crisis verkeren. Op Aruba heb ik op het verblijfsgedeelte gewerkt op de PAAZ afdeling waar je werkzaamheden vooral zijn toegespitst op rehabiliteren. ’s Ochtends begin je met de ochtendzorg. Er zijn een aantal cliënten die geholpen mogen worden met de ADL en medicatie inname. Aansluitend is het ontbijt met de hele groep (18 cliënten en 3 à 4 verpleegkundigen). Aan het eind van de ochtend kun je cliënten ondersteunen met taakjes die ze moeten doen, samen met de psychiater visite lopen en een leuke activiteit met cliënten doen. In de middag is het weer medicatie uitzetten en verstrekken, samen eten en samen opruimen. In de middag zijn er cliënten die gaan rusten waar ze wat aansturing in nodig hebben. Ook moet er gerapporteerd worden. Tussendoor blijft er genoeg tijd over voor gesprekken met cliënten.

Wat doe je in je vrije tijd?

Kort gezegd; genieten van zon, zee, strand. Het is echt een fantastisch leven!!! Maar dat mag ook wel. We werken heel hard en om dan in je vrije tijd extra te kunnen genieten is heel fijn.

Is het spreken van Papiamento een pre als je gaat werken op Aruba of een ander eiland?

Het was in mijn werk geen pre, maar wel fijn als je wat basis hebt. Het creëert ook meteen een band met cliënten als je “hun” taal spreekt.

Heb je nog een tip voor andere Healthz kandidaten?

Als je twijfelt; gewoon doen!! Het is echt een fantastische ervaring, alles wordt geregeld en het geweldige klimaat krijg je er gratis bij! Houd in je achterhoofd dat je daar te gast bent en stel je flexibel op, dan komt het helemaal goed!

 

Wil jij via Healthz in Nederland of op de Caribbean werken? Stuur een mailtje naar info@healthz.eu of bekijk onze vacatures.