Even voorstellen…dialyse verpleegkundige: Marian Metz

dialyse verpleegkundige

Even voorstellen…dialyse verpleegkundige: Marian Metz

Hallo, ik ben Marian Metz. Op het moment van schrijven ben ik al ruim 2 maanden werkzaam op de Dialyse afdeling van het Fundashon Mariadal ziekenhuis op Bonaire. In deze blog wil ik jullie graag meer vertellen over mijn ervaring tijdens het werken als dialyse verpleegkundige op de Caribbean.

Ik ben in contact gekomen met Healthz via (ex-)collega’s die goede ervaringen hadden met het werken op de Caribbean. Ik heb altijd de droom gehad een keer in het buitenland te werken als dialyse verpleegkundige en toen de kans zich voordeed heb ik ontslag genomen om deze uitdaging aan te gaan.

In eerste instantie zou ik voor een paar maanden naar Bonaire gaan, maar in oktober 2017 waren er ook verpleegkundigen nodig op Aruba. Orkaan Irma had het ziekenhuis op Sint Maarten onbruikbaar gemaakt en zo ook de dialyseafdeling. De dialysepatiënten werden voor een deel naar Aruba en een deel naar Bonaire overgeplaatst om daar te dialyseren. Ik heb eerst een maand op Aruba gewerkt, waar ze een groot dialysecentrum met 21 stations en 4 acute plekken hebben. Het was hard werken, 3 shifts, die daar normaal niet zijn, om de vele patiënten te kunnen helpen. Dit alles op 3 soorten dialysemachines van Fresenius (Amerikaans). Totaal anders dan in Europa, maar het is gelukt om ze onder de knie te krijgen.

In november ben ik een maand naar huis gegaan, waarna ik 1 december ben gestart op Bonaire. Ook hier maken ze gebruik van Fresenius machines, maar die kende ik gelukkig al! De afdeling is klein en gezellig, net zoals het hele ziekenhuis hier. Er zijn 9 dialyse stations  en we werken met gezellige collega’s, onder andere uit Curaçao, Aruba, Nederland, Suriname en natuurlijk ook uit Bonaire. Een gemêleerd gezelschap dus! De patiënten zijn hier minder gehaast, geduldiger dan in Nederland en de relaxte sfeer van Bonaire is overal terug te vinden.

De eerste 2 maanden werd de huisvesting door het ziekenhuis geregeld. Ik kwam terecht in Quality apartments, een goede locatie vlak bij het ziekenhuis! Ook was er een auto beschikbaar. Na 2 maanden moet je zelf voor huisvesting zorgen. Het was wel even zoeken en de huurprijzen zijn niet laag, maar het is het waard. Mijn man komt iedere maand een week overgevlogen vanuit Nederland om even te genieten van het klimaat en de aardige bevolking van Bonaire.

Met Healthz hebben we een aantal leuke uitstapjes mogen maken: Coco Beach, zeilen en Salsa dansen in ”Cuba”. Marjolijn en Ellen (voornamalig recruiter van Healthz) waren hier beiden om de eilanden te bezoeken en contacten met het ziekenhuis en uitgezonden verpleegkundigen te hebben. Ook leer je Healthz collega’s van andere afdelingen kennen door deze bijeenkomsten, wat heel fijn is!

Als dialyse verpleegkundige is het leuk om je vak uit te kunnen oefenen in een totaal andere werk en- leefomgeving. De combinatie van techniek en zorg blijft boeiend, vooral in een andere cultuur. Kortom, al word je hier niet heel rijk het is een verrijking en een geweldige ervaring!

 

Wil jij ook meer weten over het werken als verpleegkundige op Aruba of Bonaire? Neem contact met ons op via info@healthz.eu, bekijk onze vacatures of bel onze recruiter op +31(0)20-2443798.