Even voorstellen.. Marit Jerphanion

Marit Jerphanion

Even voorstellen.. Marit Jerphanion

Mijn naam is Marit Jerphanion! Ik ben 29 jaar en ik woon in Zoetermeer. Ik werk alweer zes jaar in het HagaZiekenhuis, waarvan nu vier jaar op de Intensive Care. Afgelopen winter heb ik drie maanden verlof genomen en ben ik naar Curaçao gegaan om daar via Healthz te werken als ICU Verpleegkundige. En daar vertel ik jullie graag meer over!

Hoe ben je bij Healthz terecht gekomen?

Mijn avontuur was eigenlijk heel snel geregeld. Tegen het einde van 2016 was ik op zoek naar een organisatie die mij kon helpen om een tijdelijke aanstelling te vinden op de Antillen. Ik wilde graag verlof aanvragen en tijdens dit verlof werkervaring opdoen in het buitenland. Ik was natuurlijk heel erg last-minute iets aan het zoeken, want ik wilde zo snel mogelijk het vliegtuig in stappen. Maar een collega van de SEH verwees mij naar Healthz. En Marjolijn had gelukkig iets voor mij! In eerste instantie wilde ik heel graag naar Aruba, maar uiteindelijk is het toch Curaçao geworden. En daar heb ik geen seconde spijt van!

Hoe zag je eerste week eruit?

Ik was al eens eerder op Curaçao geweest, dus ik had eigenlijk meteen een goed gevoel bij het eiland. En ze spreken natuurlijk veel Nederlands op het eiland, dus dat kwam bij aankomst heel goed uit. De dag nadat ik was aangekomen ging ik al meteen op pad naar het ziekenhuis om daar mijn toekomstige collega’s te ontmoeten en mijn werkplek te zien! Eén van de collega’s gaf me meteen een rondleiding en alle informatie die ik nodig had om de volgende dag al aan de slag te gaan. Binnen twee dagen na aankomst op Curaçao kon ik dus al beginnen. Alles was al geregeld en in orde! De eerste week werd ik in elke dienst ingewerkt. Twee dagdiensten, twee avonddiensten en twee nachtdiensten.

Wat was het grootste verschil?

Het grootste verschil vond ik de schakeling tussen alles digitaal doen en niets meer digitaal doen. In Nederland doen we tegenwoordig bijna alles op de computer. Op Curaçao gaat er nog veel met pen en papier. Het is dus even lastig en wennen hoe je alles kon vinden en hoe de verpleegkundige map was ingedeeld. Een ander groot verschil vond ik dat ze op Curaçao geen arts assistenten op de IC hebben, maar dat je werkt met assistenten van de verschillende specialismen. Als je op de IC bent, is er dus niet altijd een arts aanwezig. Maar dit vraagt wel veel zelfstandigheid. Wat ik erg fijn vond! En ten derde is het werkklimaat een stuk relaxter. Daar bedoel ik dan de werkdruk mee, want die ligt een stuk lager dan dat ik gewend ben in Nederland. Maar acute zorg, blijft natuurlijk acute zorg!

En hoe was het na werktijd?

In de tijd dat ik werkzaam was op de IC waren er ook vier andere Nederlandse gedetacheerden en hier maak je al snel contact mee. Maar ik heb ook veel contact gehad met mijn lokale collega’s. Op Curaçao is iedereen heel erg gastvrij en vriendelijk dus aan contact had ik geen gebrek! Ik ben op de afdeling-barbecue geweest en uitgenodigd voor een verjaardag. Allemaal heel leuk! En naast werk ging ik natuurlijk vaak naar het strand, lekker uit eten en hier en daar een feestje.

Nog een laatste tip voor collega’s die op het punt staan te vertrekken?

Kom met een open mind en instelling naar Curaçao om je (deels) aan te passen aan de manier van werken op Curacao. Natuurlijk zijn er cultuurverschillen maar sta ervoor open en probeer hierin je eigen weg te vinden. Ik heb een fantastische tijd gehad en heb super veel geleerd op werkniveau, maar ook zeker op persoonlijk vlak! Daarom wil ik ook graag in 2018 weer een periode in het buitenland werken en daarvoor ben ik al met Healthz aan het kijken wat de mogelijkheden zijn!

PS Ben je enthousiast geworden door Marits verhaal? We hebben nog een vacature openstaan voor IC Verpleegkundige op Curacao. We helpen je graag met het vinden van jouw droombaan!