Duizendpoot Mariska wordt forensisch verpleegkundige

Forensisch verpleegkundige

Duizendpoot Mariska wordt forensisch verpleegkundige

Hey, ik ben Mariska en werk sinds 3,5 jaar als SEH verpleegkundige (voorheen CCU verpleegkundige) in het Spaarne Gasthuis en daarbij via Healthz in het AMC als detacheerder. Ook heb ik twee keer op Aruba mogen werken via Healthz. Verder ben ik bezig om opgeleid te worden als forensisch verpleegkundige, waarover ik in deze blog wat meer zal vertellen!

SEH waarnemingen op Aruba
Binnen het Spaarne Gasthuis zijn verscheidende collega’s naar Aruba geweest. Ik was altijd erg geïnteresseerd in hun verhalen. Zon, zee en strand in combinatie met de leukste baan! Via deze collega’s, kwam ik weer met Marjolijn in contact. Ik kende haar als oud collega, toen ik begon als leerling verpleegkundige in het Spaarne Gasthuis. Het was heel leuk om elkaar weer te zien.

Ik had zulke mooie verhalen gehoord van mijn collega’s over Aruba, nu voelde het als mijn kans ik om dit ook mee te maken! Het gesprek was heel erg leuk en al snel kreeg ik te horen dat ik naar Aruba mocht komen. Spannend was het wel even, wat kon ik verwachten? Wie werden mijn collega’s? Maar mijn zorgen werden snel weggenomen door de goede ervaringen van anderen. Ook word je enorm leuk opgevangen daar, een warm welkom. Dit wordt door Healthz heel goed geregeld!

Inmiddels ben ik twee keer naar Aruba geweest om daar te werken op de SEH voor in totaal 5 maanden. Een geweldige ervaring voor mijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de werkervaring in een andere omgeving. Met een andere patiëntenpopulatie en weer andere trauma’s en ziektebeelden dan die je in Nederland gewend bent. Er komen nogal wat pittige ongelukken voor daar helaas… En natuurlijk werken met hele leuke collega’s, ze zijn allemaal erg blij met je komst! Verder is het een heerlijke omgeving om je vrije tijd in door te brengen, zonnen, feestjes, gezelligheid. Dat zijn leuke bijkomstigheden!

8-urig contract bij Healthz
Sinds een jaar werk ik via Healthz in het AMC op de SEH voor 8 uur in de week. Zo kan ik mijn baan in het Spaarne Gasthuis behouden, maar ook eens kijken hoe het er elders aan toe gaat. Dit is voor mij op dit moment erg leuk! Ik kan mijn eigen diensten invullen die ik wil werken, dit is erg fijn omdat ik ook rekening moet houden met het rooster wat ik in het Spaarne Gasthuis krijg. Ik krijg regelmatig uitnodigingen voor borrels en uitjes met Healthz, wat heel leuk is. Zo leer je elkaar toch een beetje kennen, ook al werk je niet direct met elkaar!

Opleiding tot forensisch verpleegkundige
Naast het werk op de SEH doe ik op dit moment de opleiding tot forensisch verpleegkundige. Dit is een opleiding van ongeveer 1,5 jaar, waarbij ik om de twee weken een dag naar school ga. Als verpleegkundige kun je te maken krijgen met mensen die slachtoffer of dader zijn van geweld op allerlei vlakken. Denk aan kindermishandeling, seksueel geweld of huiselijk geweld. Dit maakt dat de opleiding erg breed is en heel interessant!

Nu denk je misschien; wat kan ik als verpleegkundige hiermee? Als er forensisch-medisch onderzoek nodig blijkt, waarbij feiten worden verzameld die als bewijsmateriaal kunnen dienen voor justitie, kan de forensisch verpleegkundige hierin assisteren. Natuurlijk blijft het medische gedeelte van de zorg je eerste prioriteit, maar het leuke is dat je dit dan met de forensische zorg kan combineren.

Ik ben aan deze opleiding begonnen, omdat een aantal collega’s al werken als forensisch verpleegkundige en dit combineren met hun baan als SEH verpleegkundige door bereikbaarheidsdiensten te draaien. Het was dus een buitenkans om hier ook bij te kunnen aansluiten! Het Spaarne Gasthuis heeft een samenwerkingsverband met het Centrum Seksueel Geweld Noord-Holland. Hier komen alle verkrachtingsslachtoffers uit Noord-Holland m.u.v. Amsterdam naar toe. 

Als forensisch verpleegkundige sta je het slachtoffer bij gedurende het bezoek en ben je verantwoordelijk voor de medische zaken rondom het slachtoffer. Bijv. welke vaccinaties zijn nodig na een verkrachting of welke SOA- of bloedtesten moeten worden gedaan? Op het centrum kan het slachtoffer zijn/haar verhaal doen aan de politie en wordt er op indicatie forensisch-medisch onderzoek gedaan in samenwerking met de forensisch arts en forensische opsporing. Het slachtoffer wordt ook voor de psychische nazorg vervolgd, maar dit valt buiten ons takenpakket.

Door de forensische opleiding heb ik een bredere blik ontwikkeld als SEH verpleegkundige. Je gaat toch anders aankijken tegen bepaalde verwondingen bij kinderen en ouderen. Een nieuwe uitdaging en een grote toevoeging op mijn werk in een heel ander werkveld, hoe leuk is dat!

Forensisch verpleegkundige Aruba

Wil jij naast jouw huidige baan ook een aantal uren per week een kijkje in de keuken nemen van een ander Nederlands ziekenhuis? Of misschien ga je liever een aantal maanden op de Caribbean aan de slag. Het is allemaal mogelijk bij Healthz. Laten we er eens over praten! Bel Marjolijn op 06-10 89 25 71 of mail ons op info@healthz.eu.