Het avontuur tegemoet! Een dag uit het leven…

Avontuur zonsondergang op Curaçao Nina Fernando Healthz Zorgprofessionals

Het avontuur tegemoet! Een dag uit het leven…

Algemeen verpleegkundige Nina Fernando ging eind 2020 het avontuur aan. Zij vertrok voor het COVID-19 project van het Ministerie van VWS naar Curaçao. Ze neemt je mee in een dag uit haar leven en deelt een pagina uit haar dagboek…

Ping! Een mailtje van Healthz: “Vacature algemeen verpleegkunde Curaçao – Zo snel mogelijk!”. Mijn hart ging direct 150 slagen per minuut. In de mail stond de vraag: “minimaal 30 dagen, liefst langer”. Ik kan mij nog herinneren dat ik dacht, wie wil er nou niet langer blijven!? Twee weken later stond ik met mijn backpack op het vliegveld op Curaçao. Wat is de tijd gevlogen, en die vlucht met KLM al helemaal.

Ik voel me gelukkig en dankbaar.

Een dag na aankomst begon het avontuur in het ziekenhuis met een kennismaking. Voorbereid met mijn informatiemap en goede gedrag zei ik: ‘Bon dia! Mi nomber ta Nina. Con ta bai?’. Voor de mensen die het avontuur nog (!) niet zijn aangegaan: ‘Goedemorgen! Mijn naam is Nina. Hoe gaat het?’ Na de kennismaking kreeg ik meteen het weekend vrij om het eiland te verkennen. Ik kan me van die eerste dagen vooral herinneren dat ik mij zo gelukkig voelde en vooral dankbaar. Dankbaar dat ik tijdens de COVID pandemie kon helpen op het eiland en tussendoor kon genieten van de warme zon. Na het weekend begon de 40-urige werkweek. Benieuwd hoe mijn gemiddelde dag eruitzag? Blijf dan lezen!

Mijn werkdag in het Curacao Medical Center begint.Curacao Medical Canter Covid-19 project

05:45u – Wekker, KOFFIE, banaan en gaan.

06:15u – Vertrek met de auto van Jan Thiel naar het Curaçao Medical Center.

06:45u – Bijkletsen met alle collega’s in de rij bij de uitgifte van de pakken.

07:00u – Start van de dagdienst met een gezamenlijke overdracht. Al kletsend met de collega’s starten we rustig op, voordat we de patiënten wakker maken. Het is per afdeling afhankelijk hoe de verdeling van patiënten wordt gemaakt. Op de COVID afdeling werk ik samen met een Antilliaanse verpleegkundige. We hebben ongeveer 4 patiënten onder onze hoede. Omdat het op de COVID afdeling rustig is, ben ik ook op de Nefrologie ingewerkt. Daar liggen in totaal 8 patiënten die door iedereen worden geholpen. Over het algemeen is de bezetting ruim genoeg om tijd te nemen voor gesprekken met patiënten en een rustmoment.

10:00u – Koffie met lekkers. Het ‘lekkers’ deel ik volgens gewoonte met de collega’s en dat zouden wij in Nederland vaker mogen doen!

12:00u – Lunchen tussendoor. Er zijn geen vaste tijden voor de lunchpauze. De regel is dat je eet als je honger hebt. Eten gaat voor alles op Curaçao en dat vind ik helemaal niet vervelend!

15:00u – Einde dagdienst. Ik heb nog de héle middag en avond om het eiland te ontdekken.

Shoppen op Curaçao verpleegkundige NinaAvontuur en ontspanning op dushi Kòrsou.


15.30u
– Naast het ziekenhuis liggen de wijken Punda (de oudste wijk van Willemstad) & Otrobanda. Tussen beide wijken ligt de beroemde pontjesbrug. In deze wijken vind je veel winkels, prachtige ‘street art’ en geweldige restaurants. Na mijn dienst maak ik tijd om te winkelen, de mooie ‘street art’ bekijken en later een hapje te eten. Voor mij de beste manier om de werkdag achter me te laten.

18:00u – Tijd om af te koelen van de werkdag en ‘zware’ shopsessie: zwemmen in de zee. Voor degenen die niet van zeewater houden is er een groot zwembad bij het resort. Het voelde na enkele weken al als thuiskomen in mijn eigen appartement op een veilig en gezellig resort.

19:00u – Ik ga de zonsondergang bekijken op het Curaçao bankje achter het resort. Dat doe ik met de leukste en liefste meiden die ik via Healthz in het ziekenhuis heb ontmoet. We zoeken elkaar op voor een borrel op de veranda, een spelletje, om het eiland
verkennen, een goede praatsessie, te carpoolen naar het ziekenhuis, stappen bij Mambo beach of een om samen te eten. Ik kan zeggen dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt.

20:00u – Nachtduiken bij de beste duikschool Curious 2 Dive! Zo ontzettend veel mooie vissen, wrakken en intact koraal rondom het eiland heb ik nog nooit gezien.

Nina maakt een nachtduik op Curaçao22:00u – Moe en voldaan doen we nog een spelletje op mijn veranda en dan wensen we elkaar welterusten. Alsof ik weer in een gezellig studentenhuis woon, maar dan in een appartement voor mezelf. Er is rust als ik wil slapen, een fantastische werkplek en (werk)ervaring, 30 graden met zon en ontelbaar mooie, uitgaansplekken, restaurant en duiklocaties.

Deze werkervaring smaakt naar meer.  

Mijn waarneming tijdens het COVID project op Curaçao is een avontuur dat ik écht niet had willen missen in mijn leven! Omdat het Curaçao Medical Center de uitvalsbasis is voor alle eilanden op de Caribbean heb ik veel geleerd. Dankzij de verhalen van die patiënten heb ik het idee dat ik niet alleen op Curaçao ben geweest, maar ook op Bonaire, Aruba, St. Maarten, Sint Eustatius enzovoort. Ik heb leren samenwerken met de Antilliaanse verpleegkundigen in het ziekenhuis en via hen geleerd over de cultuur. Een cultuur met aandacht voor familie, eten en gezelligheid zonder te veel stress en met oog voor jou als verpleegkundige uit Nederland. Eén ding is zeker: dit zal niet mijn laatste keer werken op de Caribbean worden.

Tot ziens! – Te otro bia!
Liefs, Nina

Algemeen verpleegkundige Nina Fernando Healthz Zorgprofessional

 

Werken in de zorg op Curacao is uitdagend, liefdevol, dankbaar en een avontuur. Gun jij jezelf zo’n ervaring dan hebben wij mooie vacatures voor jou klaarstaan op onze vacaturepagina