Marjan werkt op het covid-19 project op Curaçao

Blog Marjan de Vries verpleegkundige Healthz covid project CMC Curaçao Healthz

Marjan werkt op het covid-19 project op Curaçao

Sinds de uitbraak van covid-19 zijn wij hard bezig geweest om naast de Nederlandse ook de Caribische ziekenhuizen te ondersteunen in de vraag naar geschoold personeel. Op de eilanden heerst een doorlopend tekort aan zorgprofessionals. Vanwege het stilleggen van het vliegverkeer werd dit nog eens extra voelbaar. Waarnemers moesten hun werkperiode vroegtijdig afbreken en een enkeling bleef iets langer. Nieuwe zorgprofessionals invliegen was echter vanaf maart niet meer vanzelfsprekend. Daar moest verandering in komen!

Covid-19 project van het Ministerie van Volksgezondheid

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloot al snel om de Caribische eilanden vanuit Nederland te gaan ondersteunen door middel van het covid-19 project. Een flinke klus die zij ontzettend snel en professioneel op poten hebben gezet. Met als doel de voortgang en kwaliteit van de zorg ook op Caribisch Nederland zoveel mogelijk te waarborgen.  Het Ministerie vroeg ons om hen te helpen bij het zoeken naar zorgprofessionals voor het opzetten van mobiele IC teams en speciale Covid Units op de verschillende eilanden. Een uitdagende en ingewikkelde taak, maar ook een ontzettend dankbare en saamhorige opdracht. Fantastisch om te zien hoe iedereen als een team samenwerkt en deze pandemie gezamenlijk het hoofd biedt!

marjan de vries uniform curaçao medical center healthzAlgemeen verpleegkundige Marjan de Vries

Wij leerden Marjan de Vries kennen toen ze een aantal jaar geleden via ons een waarneming op Sint Eustatius ging doen. Als algemeen verpleegkundige zoekt zij graag het avontuur en uitdaging in haar werk op. Sint Eustatius is een klein eiland met een hechte community. Men kent elkaar en Marjan heeft er een onuitwisbare indruk achtergelaten. Altijd vrolijk, ondernemend en positief. De perfecte combinatie voor een waarneming op de Caribbean. Toen Marjan las over het covid-19 project van het Ministerie van VWS werd zij meteen enthousiast. In Nederland heeft ze inmiddels ruime ervaring opgedaan op een covid unit en zij wilde deze kennis en ervaring graag combineren met het werken op Curaçao. Sinds begin december is Marjan aan het werk bij het Curaçao Medical Center (CMC).

Update van Marjan over het covid-19 project op Curaçao

Hallo allemaal!

Momenteel zit ik op de helft van mijn avontuur op Curaçao. Inmiddels zijn we 7 weken aan het werk in het CMC. Met ‘we’ bedoel ik mijzelf en de collega’s die tegelijkertijd met mij vanuit Nederland zijn komen waarnemen. We werken zowel op de acute opname afdeling als op de covid afdeling binnen het Curaçao Medical Center. Het proces van de waarneming ging erg snel. Binnen drie weken na mijn sollicitatie op de vacature bij Healthz was ik al aan het werk in het CMC!

De eerste dag van aankomst kregen we vrij om even te acclimatiseren en bij te komen van de vlucht. De tweede dag hebben we meteen een rondleiding gekregen in het ziekenhuis en kennisgemaakt met de afdeling. We zijn warm ontvangen en werken in een leuk team. We werken hier 40 uur in wisselende diensten. Dat is veel, maar voor of na de dienst liggen we heerlijk op het strand of aan het zwembad. Kerst en oud & nieuw hebben we op het resort waar we wonen gevierd. Ik heb het hier nog prima naar mijn zin. Zowel op werkgebied als privé is het weer een hele mooie ervaring.

De COVID cijfers dalen

Ook zien we dat de COVID opnames binnen het CMC afnemen. De tweede week van januari zijn we van de COVID afdeling verhuist naar de AOA (acute opname afdeling) en daar hebben we deze week de deuren voor de reguliere zorg (acute opnames van de SEH) weer geopend. Dat betekent dat wij alle patiënten opnemen die na 5 uur via de spoed opgenomen moeten worden. Daarnaast hebben we nog een kamer voor de COVID patiënten open en een aantal triage kamers voor de SEH. Dit zijn sluiskamers waar de verdachte patiënten in isolatie zitten, voordat de uitslag van de COVID test bekend is.

Op het eiland zijn de maatregelen versoepeld

De avondklok die voorheen op 21.00 uur stond is nu naar 23.00 uur gegaan en de drooglegging is opgeheven. Dat betekent dat we tijdens ons diner in een restaurant weer een wijntje kunnen drinken of een lekkere cocktail kunnen drinken op het strand na werk. Het is hier nog steeds erg leuk en gezellig. We zijn met een fijn team hier naartoe gevlogen en we doen veel leuke dingen met elkaar. We bezoeken alle mooie stranden van Curaçao en zijn op klein Curaçao geweest met een boottrip. Daarnaast zijn er veel dingen te doen zoals: duiken, een tour door het centrum, een quad tour of lekker hiken door de natuur.

Ik zie erg uit naar de aankomende weken op het eiland en ik hoop dat jullie het in Nederland ook nog goed volhouden! Veel succes toegewenst en de groetjes van Curaçao!

Ayo!
Marjan

 

Ga jij ook werken als verpleegkundige op de Caribbean?

Ben jij ook nieuwsgierig naar het werken op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten of Sint Eustatius? Al onze actieve vacatures kun je vinden op onze vacaturepagina. Als jouw specialisme daar niet tussen staat dan kan je ons mailen met jouw contactgegevens en ideeën over je droomwaarneming op info@healthz.eu.