Heb jij een nachtdienst? Lees hier onze 3 tips!

nachtdienst

Heb jij een nachtdienst? Lees hier onze 3 tips!

Help nachtdienst! Dan is mijn hele ritme weer een week door de war! Herken jij jezelf daarin? Niet raar, want heel veel verpleegkundigen hebben moeite met het oppakken van hun normale ritme na een aantal nachtdiensten. Wij geven je een paar tips om je nachtdienst door te komen en wat je eraan kan doen om je ritme zo goed mogelijk weer op de rit te krijgen:

1. Eten tijdens je nachtdienst

Wat je eet tijdens je nachtdienst zorgt ervoor hoe je je na je nachtdienst voelt. Denk je alleen maar aan koffie, koffie, koffie? Niet doen! Die oppepper is misschien goed voor even, maar na je dienst heb je spijt. Het is slim om tijdens je nachtdienst vaste momenten in te plannen om iets te eten. Niet te zwaar, te zoet of te vet. Suiker tijdens je nachtdienst zorgt ervoor dat je concentratievermogen na een korte up heel snel daalt. Eet een bakje yoghurt of een cracker of, voor de erge honger, een broodje. Omdat je op vaste tijden eet, ga je je een stuk energieker voelen! En kom je na je nachtdienst beter in slaap!

2. Slapen voor en na de nachtdienst

Een hele nacht zonder slaap en alert blijven is natuurlijk lastig als je daarvoor niet even slaapt. Probeer daarom de dag van te voren rustig aan te doen en misschien ook zelf een dutje te doen. Maar niet te lang! Dan gaat je ritme helemaal door de war.

Na je nachtdienst kun je dan je bed in duiken, maar ook nu weer niet te lang! Tot begin de middag is het slimst en dan 21:00 weer je bed in als je maar één nachtdienst hebt. Dan komt je ritme langzaamaan weer op het juiste pad. Heb je meerdere diensten achter elkaar? Dan kun je beter je ritme omdraaien. Na je nachtdienst zorg je er dan voor dat je een ‘avond’ hebt, klim je rond een uurtje of 09:00/10:00 in bed en kom je er na 6 tot 8 uur weer uit.

3. Beweeg

Het kan zijn dat het tijdens een nachtdienst rustig is en je veel administratie aan het doen bent. Wanneer je de hele nacht achter je bureau doorbrengt, kan het zijn dat je concentratie ‘in slaap valt’ en je moe wordt. Ga dan even een rondje lopen of doe een mini work-out! Zo komt je lichaam weer even in beweging en krijg je weer een boost energie!

Hebben jullie nog andere tips voor de nachtdienst? Wat is jullie ‘wakker-houdertje’ of juist slimme idee om overdag goed te kunnen slapen? We horen het graag!