Passie en daadkracht tijdens corona op Curaçao

Spoedeisende Hulp CMC corona Marianne Timmers Healthz Zorgprofessionals

Passie en daadkracht tijdens corona op Curaçao

Hoi, even voorstellen! Ik ben Marianne Timmers, getrouwd en moeder van 2 kinderen (dochter & zoon). Trotse oma van 4Healthz SEH verpleegkundige Curacao Marianne Timmers kleinzonen. Ik ben werkzaam als Spoedeisende Hulp verpleegkundige bij een uitzendbureau. Op het moment van het schrijven van deze blog ben ik werkzaam in Groningen. In deze blog vertel ik je over mijn ervaring op de SEH van Curaçao en de periode toen corona het eiland in zijn greep had.

Mijn loopbaan in de zorg.

Mijn carrière in de zorg ben ik begonnen in de Z-verpleging en daarna heb ik jaren als ziekenverzorgende in verpleeghuizen gewerkt. Toen de verkorte opleiding tot verpleegkundige kwam ben ik deze direct gaan volgen. Ik had meteen de smaak te pakken en daarna de specialisatie Oncologie gedaan. Een paar jaar later begon het weer te kriebelen en heb ik met succes de Spoedeisende Hulp specialisatie afgerond. Ik hou erg van afwisseling in mijn werk en daarom werk ik in Nederland voor een uitzendbureau. De afgelopen jaren werk ik via hen in diverse ziekenhuizen door het hele land. Omdat ik goede afspraken met het uitzendbureau heb gemaakt, is het voor mij wat makkelijker om naar Curaçao te gaan. Ik ben nu 3x voor een waarneming bij het ziekenhuis op het eiland geweest.

Mijn eerste stappen richting het werken op de Caribbean.

In 2018 zat ik thuis na een operatie aan mijn duim. Marjolijn, de managing director van Healthz, vroeg mij of ik 3 maanden naar Curaçao wilde om daar op de Spoedeisende hulp te werken. Healthz had van het ziekenhuis een project van een jaar aangeboden gekregen, waarvoor ieder kwartaal een nieuwe groep SEH verpleegkundigen nodig was. Het vertrek zou precies na mijn herstel komen, dus niet lang daarna heb ik me voor het project aangemeld. In 2019 deed ik voor het eerst een waarneming bij het Sint Elisabeth Hospital (SEHOS) op Curaçao. Super spannend!!

Waarnemen bij het ziekenhuis op Curaçao.

Wauw…dat was een flinke cultuurshock! Zeker vergeleken met de SEH in Nederland. Het gebouw was heel oud, alsof je in de jaren 60 kwam, maar wel ontzettend sfeervol. Ik spreek in de verleden tijd, omdat er inmiddels een ontzettend mooi nieuw ziekenhuis is geopend op het eiland. In het SEHOS moest ik erg wennen aan een andere manier van werken. Iedereen zorgde bijvoorbeeld voor alle patiënten, dus geen “eigen” patiënten zoals we dat in Nederland gewend zijn. In het nieuwe Curaçao Medical Center (CMC) wordt dit wel zoveel mogelijk gedaan. Voorheen in het SEHOS en nu soms ook nog in het CMC kunnen er materialen op zijn. Dat komt omdat alles van buiten het eiland moet worden aangeleverd en soms hebben we te maken met vertraging. Dan moet je daar creatief mee omgaan en iets anders gebruiken. De lokale collega’s weten daar meestal wel raad mee en dat is te gek om te zien en van te leren. Je beseft dan wel dat het in Nederland een luxe is dat alle voorraden altijd in de kast voor het grijpen liggen.

Corona ondersteuning vanuit het Ministerie van Volksgezondheid.

Marianne Timmers SEH verpleegkundige Healthz ZorgprofessionalsVanwege corona lag een groot personeelstekort op Curaçao op de loer. Het ziekenhuis ving ook patiënten uit buureiland Bonaire op, waar op dat moment een heftige uitbraak was. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daarom een covid-19 project opgezet, waarin Healthz ook een grote rol in speelde. Zelf ben ik niet via dit project ingezet, want ik ga “regulier” naar het ziekenhuis. Dat wil zeggen dat ik in dienst ben van het Curaçao Medical Center en door het ziekenhuis betaald wordt. Ik was wel in het ziekenhuis werkzaam tijdens het Covid-19 project. Het was erg fijn dat er zoveel hulp vanuit Nederland kwam! Eind februari werd het project beëindigd, omdat Curaçao het zo goed deed. Het ondersteunende team vertrok daarom ook weer.

Gezamenlijk de schouders eronder tijden de corona uitbraak.

In de tweede week van maart kwam er opeens een explosie van positieve corona patiënten naar de Spoedeisende Hulp. Dat was een pittige periode waarin er binnen no time Covid+ kamers werden vrijgemaakt. Buiten werd er een triage tent gerealiseerd en extra werkplekken en computers opgezet. Meer ondersteunend personeel werd aangevraagd en ingezet en we hadden heel veel materiaal nodig. Dit werd ook zo snel mogelijk geregeld. Iedereen werkte hele lange dagen, ook op vrije dagen. Er is op het eiland veel passie voor de zorg en het team is super collegiaal! Met zijn allen gingen we ervoor! Het voelde dubbel om tijdens deze drukte terug naar Nederland te moeten…

Curaçao voor en tijdens de lockdown.

Vrije tijd Healthz Zorgprofessionals Curaçao

Voor de lockdown genoot ik volop van al het fijne dat Curaçao te bieden heeft.

De eerste 6 weken van mijn laatste waarneming was er nog niets afwijkends aan de hand wat betreft corona. Alles op het eiland was open en ik kon overal gewoon heen. Als ik vrij was kon ik van alles ondernemen en genieten van het fijne eiland, restaurants, landhuizen, strand e.d. De laatste 2 weken van mijn waarneming was het compleet anders! De strenge lockdown beperkte toen alles! Vooral op mijn laatste dagen: stranden dicht, restaurants en terrassen dicht. Autorijden was 2x per week toegestaan alleen om naar de supermarkt te gaan. De dagen dat dit mocht werd bepaald aan de hand van je kenteken. Op mijn laatste dag was je zelfs gelijk je auto kwijt als je op de weg was zonder geldige reden! Gelukkig zijn er 2 zwembaden voor afkoeling op het resort waar ik steeds mag terugkomen voor mijn verblijf. Zij hebben ook altijd een auto voor mij klaarstaan zodat ik overal veilig naartoe kan rijden, dag en nacht! Superfijn!

Hier krijg ik zo veel energie van!

Iedereen om mij heen weet dat ik het fantastisch vind om op Curaçao te zijn. Ik geniet van de fijne collega’s, het werk, de rust en het klimaat! Daar krijg ik zo veel energie van en het voelt iedere keer als thuiskomen! Die energie kan ik dan weer goed gebruiken om terug in Nederland op een drukke SEH te werken. Zeker met het vooruitzicht dat ik dit jaar nog voor een 4e & 5e waarneming ga. Zowel in Nederland als op Curaçao hoor ik regelmatig: Hé hallo, ben je er weer?! Gezellig!! of: Wanneer kom je weer terug?? Dat voelt goed! Zo kan ik het nog wel een paar jaar volhouden!

Als je zelf ook van plan bent om een tijd bij het ziekenhuis op Curaçao te gaan werken, dan mag een snorkel niet ontbreken in de koffer! Alhoewel ik zelf niet van snorkelen hou, is de onderwaterwereld prachtig. Ik ben super blij dat ik van Healthz de kans heb gekregen om Curaçao met zijn gezellige bevolking te leren kennen. Hopelijk mag en kan ik nog vele waarnemingen doen! Ik wens voor jou hetzelfde!

Groetjes,
Marianne

Wij zijn regelmatig op zoek naar SEH verpleegkundigen om het ziekenhuis op Curaçao te ondersteunen. Bekijk deze en al onze andere zorgvacatures op de Caribbean.