Stilstaan bij…

Stilstaan bij…

Stilstaan bij de Nationale Herdenking
Op 4 mei staan wij in Nederland stil voor de dag van de Nationale Herdenking. Deze dag wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hen die na die tijd zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
 
Werken en herdenken
Als verpleegkundige is de kans groot dat jij tijdens de Nationale Herdenking aan het werk bent. Maar hoe ga je hier in het ziekenhuis mee om? Er zullen patiënten zijn voor wie deze dag extra emotionele herinneringen oproept. En staan de werkzaamheden het überhaupt wel toe om een moment van stilte in te lassen om 20.00 uur?
 
Ervaring van collega’s
Wij vonden het de moeite waard om eens een vragenrondje te doen onder onze Healthz collega’s over dit onderwerp. Het is duidelijk dat veel van jullie dit moment gebruiken om na te denken over iedereen die hen lief is, verleden en heden.
 
Herdenken op de afdeling
Bij de meeste ziekenhuizen wordt op 4 mei in de stilteruimte de gelegenheid geboden tot herdenken en hangt de Nederlandse vlag halfstok. Op de afdelingen wordt er over het algemeen geprobeerd om stil te staan bij de herdenking. De patiënten en verpleegkundigen worden voorafgaand aan de 2 minuten stilte geïnformeerd over dit moment, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Als de situatie dat toelaat lukt het meestal wel om het werk voor een aantal minuten stil te leggen. Om 20.02 uur pakt iedereen het werk weer op, uiteraard met een luisterend oor voor degene die het nodig heeft.
 
Vier de vrijheid
Op 5 mei vieren we met z’n allen dat wij in vrijheid kunnen leven. Op de werkvloer of tijdens één van de festiviteiten, laten we vooral ook stilstaan bij het feit dat we in Nederland in vrede kunnen leven.
 
Wil je die vrijheid met een dansje bekrachtigen?
Door heel Nederland worden bevrijdingsfestivals georganiseerd.

Hopende dat je vanavond de herdenking op je eigen manier kan beleven,

We wensen jou morgen, waar je ook bent, een hele fijne dag toe!