Stilstaan bij de Nationale dodenherdenking

Nationale dodenherdenking als zorgprofessional in ziekenhuis Healthz

Stilstaan bij de Nationale dodenherdenking

Op 4 mei staat Nederland stil bij de Nationale dodenherdenking. Tijdens deze herdenking worden alle Nederlandse militairen en burgers herdacht die vanaf de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. De herdenking begint om 18.00 uur en eindigt bij zonsondergang. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil om hen te herdenken en te eren. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden gebeurt dat van 18.00 tot 18.02 uur. 

Nationale dodenherdenking in het ziekenhuis

Als verpleegkundige is de kans groot dat je tijdens de Nationale Herdenking aan het werk bent. Hoe ga je hier in het ziekenhuis mee om? Er zullen patiënten zijn voor wie deze dag extra emotionele herinneringen oproept. Misschien roept de herdenking bij jou persoonlijk veel emotie op. En staan de werkzaamheden het überhaupt wel toe om een moment van stilte in te lassen om 20.00 uur?

Ervaring van andere zorgprofessionals tijdens dodenherdenking

Wij vonden het de moeite waard om een vragenrondje te doen over dit onderwerp onder onze collega zorgprofessionals. Het is duidelijk dat veel van jullie dit moment gebruiken om na te denken over iedereen die hen lief is, verleden en heden. Een moment om waardering te tonen voor hen die zijn overleden voor onze vrijheid. Stilletjes dwalen gedachten dit jaar ook af naar recent overlijden, niet direct gelieerd aan oorlogssituaties. Wel met het besef dat we ons momenteel niet in die laatstgenoemde positie bevinden, dankzij de heldhaftigheid van hen die voor ons hebben gestreken. Een intiem en gevoelig moment noemt één van de collega’s de nationale dodenherdenking, waarbij altijd plaats is voor een luisterend oor en mooie verhalen.

Nationale dodenherdenking op de afdeling

Bij de meeste ziekenhuizen werd, voordat covid-19 een rol speelde, in de stilteruimte op 4 mei de gelegenheid geboden tot herdenken. Die mogelijkheid is dit jaar niet geboden. In alle ziekenhuizen hangt de Nederlandse vlag halfstok. Op de afdelingen wordt er over het algemeen geprobeerd om stil te staan bij de herdenking. De patiënten en zorgprofessionals worden voorafgaand aan de 2 minuten stilte geïnformeerd over dit moment, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Als de situatie dat toelaat lukt het meestal wel om het werk voor een aantal minuten stil te leggen. Om 20.02 uur pakt iedereen de draad weer op, maar uiteraard met een luisterend oor voor degene die het nodig heeft.

Vier de vrijheid tijdens bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we met z’n allen dat wij in vrijheid kunnen leven. Ja, met beperkingen vanwege covid-19, maar ook in een omgeving waarin we kunnen zijn wie we zijn. Op de werkvloer of in een persoonlijkere setting, laten we vooral stilstaan bij het feit dat we in Nederland in vrede kunnen leven. En laten we erop vertrouwen dat we bevrijdingsdag 2022 weer uitbundig en groots kunnen vieren samen.
 

Hopende dat je vanavond de herdenking op je eigen manier kan beleven, wensen jou morgen een hele fijne dag toe!