Van Aruba naar de Chinese Muur…

trans-siberie Express

Van Aruba naar de Chinese Muur…

In deze blog gooien we het eens over een hele andere boeg! Ieder jaar mogen wij bemiddelen voor dialyse verpleegkundige Cobie Schuitema. Je kunt haar inmiddels een echte ervaringsdeskundige noemen als het op het werken op de Caribbean aankomt. In plaats van te vertellen over haar waarnemingen, neemt Cobie je mee in de wegen van vriendschap. Hoe zij op Aruba vrienden voor het leven maakte en samen begonnen aan een bijzondere reis met de trans-Siberië Express.

Ni Hao!

Ik ben Cobie Schuitema, dialyseverpleegkundige. Elk jaar werk ik een paar maanden bij het Dr. Horacio E. Oduber Hospital op Aruba. De ene keer wat langer dan de andere keer, maar gemiddeld zo’n 3 maanden per jaar. Als je op Aruba werkt kom je altijd weer collega’s tegen je eerder ook al hebt ontmoet. Ook van andere afdelingen. Sommige collega’s zelfs vaker en zo ook vorig jaar, toen Gea en Frea ook weer op Aruba waren. Frea deed een waarneming als SEH verpleegkundige en Gea werd als IC verpleegkundige weer bij het ziekenhuis ingezet. Een vriendschap begon en we spraken af dat we, terug in Nederland, thuis bij één van ons gingen bijkletsen. We wonen allemaal relatief dicht bij elkaar. Het gesprek kwam op onze vakantieplannen voor 2019. Gea wilde de trans-Siberië/Mongolië Express doen. Mijn mond viel open. Dit was een reis die ik al jaren op mijn Bucketlist had staan! Zo ook bij Frea en ineens was het plan er: WIJ gingen in 2019 de trans-Siberië/Mongolië Express doen!! Diezelfde nacht ben ik op zoek gegaan naar alle opties en kwam uit bij een 21-daagse reis.

4 dagen reizen in de trein

We begonnen ons avontuur door 4 dagen in Moskou door te brengen. We bezochten oude metrostations, monumenten en standbeelden van Stalin/Lenin, maar het mooiste was het Rode Plein, het Kremlin en de kathedraal van het Kremlin. Daarna spendeerden we 4 dagen en nachten in de trein naar Irkoetsk in Siberië, waar het in de winter tot -35 kan vriezen. Alleen in juni tot en met september ligt er hier geen sneeuw, daarna komt de vorst en sneeuw alweer terug. In de trein relaxten we vooral; je leest wat, slaapt of klaverjast met de groep. In Irkoetsk zagen we de hele stad weer in vogelvlucht en leerden we veel over de geschiedenis. De Kathedralen waren werkelijk prachtig! Vervolgens bleven we nog 2 dagen aan het Baikalmeer. Dit meer is het grootste zoetwaterreservoir ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een prachtig meer van 700km lang en 200km breed en het heeft zoet water zeehonden. We hebben gevaren en veel geleerd over het ontstaan en de gevaren van het Baikalmeer.

Eten met nomaden en slapen in een Yurt

Na Irkoetsk stapten we weer in de trein naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Deze keer duurde de reis ‘maar’ 24 uur, dus dat viel ons inmiddels mee. Mongolië is een land met 3 miljoen inwoners, maar met 70 miljoen dieren! Overal zie je kamelen, yaks, paarden, geiten en schapen. Mongolië is een geweldig land, zo divers! Het noorden is groen en staat vol met bomen, in het midden vind je steppes en de Gobiwoestijn. Het is een land wat niet Aziatisch is, maar ook niet westers. Prachtig! Wij hebben hier uiteindelijk 4 dagen doorgebracht. We leerden over de geschiedenis van Dzjengiz Kahn, een Mongools heerser en veroveraar. We hebben de steppes gezien, gegeten bij de nomaden en geslapen in een Yurt (GER). Al met al weer een bijzondere belevenis!

Door naar Datong en Beijing

Op naar Datong, net over de grens in China. Ook dit was een treinreis van ‘maar’ 24 uur. In deze stad bezochten we het hangende tempelcomplex dat tegen de bergen is gebouwd en de Yungang grotten. In deze tempelgrotten zijn honderden Boeddha’s uitgehouwen alle door monniken. Zo bijzonder! Daarna weer door met de trein naar Beijing. Beijing telt 23 miljoen inwoners, om een idee te krijgen hoe groot het is. Ook hier waren we 4 dagen. We hebben de verboden stad gezien waar de laatste keizer heeft gewoond. Dit paleiscomplex dankt zijn naam aan het feit dat het ‘gewone’ volk we niet mocht komen. Ook hebben we het Plein van de Hemelse Vrede bezocht. Op het plein staat het mausoleum van Mao Tse-Toeng, een Chinees rebellenleider en de grondlegger van de volksrepubliek China. Hij vormde zo’n 26 jaar het gezicht van de volksrepubliek China. Hij werd zo gehaat, maar toch stonden de Chinezen daar zo’n 3 uur in de rij om de tombe te zien!

No pictures please…;)

En tot slot DE CHINESE MUUR! WOW, wat was dat geweldig! Een muur van honderden kilometers lang in het noorden van China. Bedoeld als verdedigingslinie om o.a. de Mongolen tegen te houden die wellicht het Chinese Keizersrijk wilden veroveren. Die muur is niet te bevatten!!! Maar ik heb er gestaan, heel echt!!

Ook zo leuk in China was dat veel Chinezen met ons op de foto wilden, dus als je me tegenkomt op een onbekende site van een Chinees…En ja dan is het tijd om naar huis te gaan. Een bijzondere reis en ervaring deze 21 dagen. Een reis die je nooit meer vergeet, maar ook een reis die je doet beseffen hoe gelukkig ik mag zijn om zoiets te mogen doen. En volgend jaar mag ik weer werken op Aruba. Wat een gelukkig mens ben ik toch om van allerlei werelddelen iets te mogen zien en meemaken met vriendinnen die ik onderweg verzameld heb.

Ayo,

Cobie Schuitema

Wil jij ook vrienden voor het leven maken terwijl je de andere kant van de wereld ontdekt? Wij hebben momenteel meerdere vacatures op de Caribbean voor BIG geregistreerde verpleegkundigen en artsen beschikbaar.