Tropische werkervaring als verpleegkundige op Aruba

Algemeen verpleegkundige Aruba

Tropische werkervaring als verpleegkundige op Aruba

Tijdens de kennismakingsborrel voor de vertrekkende kandidaten vroeg Irene Klaassen: ‘Hoe zit het eigenlijk als je eerder naar huis wilt komen van je waarneming?’ Nadat ze net weer in Nederland terug was, na een lange periode van reizen, leek een werkperiode van 3 maanden als verpleegkundige op Aruba toch een beetje lang. Ondernemend als ze is zette zij de uitdaging door en maakte er een fantastische tijd van! Irene deelt haar ervaring graag met jou…

Al langere tijd droomde ik van een baan in het buitenland, toen Healthz me de mogelijkheid bood om voor 3 maanden als verpleegkundige op Aruba te gaan werken. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken en dus greep ik de kans met beide handen aan.

En dan begint het grote avontuur?

Samen met vijf andere Healthz verpleegkundigen begon voor mij eind februari het avontuur, waarbij we enthousiast werden uitgezwaaid door Marjolijn. Bij aankomst op Aruba stond er een leuk welkomstcomité van collega’s voor ons klaar op het vliegveld, wat zorgde voor een fijne start.

Verpleegkundige op Aruba afdeling SN4

De eerste dagen stonden vooral in het teken van acclimatiseren, wegwijs worden op het eiland en wennen aan mijn nieuwe omgeving. Een paar dagen na aankomst startte ik als algemeen verpleegkundige op afdeling NS4, een interne en oncologie afdeling van het Dr. Horacio E. Oduber Hospital, waar ik 40 uur per week zou gaan werken.

Waar verbleef je tijdens jouw waarneming op Aruba?

Ik verbleef in het appartementencomplex van Quality Apartments, waar veel anderen wonen die ook tijdelijk in het ziekenhuis werken. Hierdoor voelde ik me geen moment alleen. In het appartementje naast mij verbleef Jorien, die net als ik voor 3 maanden aan de slag ging op Aruba. Dat schepte gelijk een band! 

Hoe ziet een dag als verpleegkundige eruit?

In grote lijnen is het werk als verpleegkundige op Aruba vergelijkbaar met het werken in Nederland. Je komt dezelfde ziektebeelden tegen en behandelingen komen aardig overeen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen patiënten, inclusief artsenvisite, ADL, medicatierondes etc. en je werkt nauw samen met verschillende disciplines. Ik kwam terecht in een enthousiast team, samen met nog drie andere Nederlandse waarnemers. Ik werd ondergedompeld in de Arubaanse cultuur, waarbij mijn collega’s me wegwijs maakten op de afdeling. 

Er zijn veel wisselingen van Nederlandse verpleegkundigen op Aruba. Is dat niet lastig voor de vaste collega’s op de afdeling?

Verpleegkundige op Aruba team Collega's
Samen met mijn collega’s op NS4. Wat een fijn team!

In het begin staan je collega’s nog niet zo open voor contact. Zeker als je maar korte tijd komt werken, maar na 3 maanden leerde ik mijn collega’s steeds beter kennen en ontstond er ook echt een band. Je zal er wel zelf in moeten investeren door bijv. Papiamento te leren spreken, wat ze heel erg waarderen. Met enkele collega’s heb ik nu nog steeds contact!

Zijn er ook verschillen met Nederland?

Ondanks dat ze op Aruba veelal Nederlands spreken, wordt er ook veel Papiamento gesproken. Iets dat het communiceren net toch even wat anders maakt dan in Nederland. Gelukkig biedt Healthz je de mogelijkheid om van tevoren een cursus Papiamento te volgen, zodat je alvast een beetje voorbereid aan het werk kan gaan.

Merk je op de werkvloer veel terug van het toerisme op het eiland?

Op mijn afdeling kwamen vooral veel Arubaanse patiënten, maar soms ook Venezolanen of Amerikanen. Al kwam dat niet zo heel veel voor. Ik denk de toeristen vooral door de Spoedeisende Hulp worden opgevangen. Het vraagt je wel te improviseren met je talen en snel te moeten switchen tussen het Nederlands, Papiamento, Engels en Spaans.

Heb je ook van je vrije tijd kunnen genieten?

Verpleegkundige op Aruba Streetart
Op Aruba vind je de mooiste kunst op straat!

Ondanks de 40-urige werkweek is er naast je werk voldoende tijd om dingen te ondernemen en het eiland te verkennen. Of je nu van strand houdt, gezellig een hapje eten, een drankje of een dansje, lekker wilt gaan varen of de natuur in, Aruba heeft het allemaal! Na een tijdje ken je de “hotspots” van het eiland en heb je je favoriete plekjes gevonden. Zo was ik bijv. veel te vinden bij Eagle Beach, Eduardo’s Beachshack, de smoothiekar bij de California Lighthouse en Arikok National Park.

Wat is volgens jou het grote verschil tussen het reizen en het werken in een land?

Het verschil tussen reizen en werken is vooral het contact met de lokale bevolking denk ik. Door het werken in het buitenland maak je op een andere manier contact met de locals en leer je ook meer over de cultuur en gebruiken van een land, maar ook de onontdekte plekjes van het eiland te vinden.

Hoe kijk je terug op jouw tijd op Aruba?

Voordat ik naar Aruba vertrok zag ik stiekem best wel even op tegen de sprong in het diepe, maar achteraf is dit nergens voor nodig geweest. Je wordt vrij snel opgenomen in je nieuwe team en leert veel mensen kennen. Het was een geweldig avontuur. Wat ga ik het eilandleventje missen!

Wil je zelf ook graag een ervaring als verpleegkundige op Aruba? Neem dan contact op met Healthz via info@healthz.eu of geef Marjolijn een belletje op 06-10 892 571.

X Irene